Traditioneel kalken

Kalkwassen is een decoratieve afwerking die stamt uit de 16e eeuw. Vroeger werd dit op boerderijen gedaan met een dik kalkmengsel. De verf werd eerst op de muren gestreken en wat er overbleef werd dan verdund en gebruikt om over houtwerk en meubels te verven. De van nature bijtende aard van de kalk werkte tevens desinfecterend. Na verloop van een jaar was de poederachtige verf meestal afgesleten en het was dan weer tijd voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaakbeurt.
Deze traditionele afwerking bleekt het hout en geeft een zachte witte waas.
Eventueel kunt u het hout eerst in een kleur beitsen met decoratiebeits, eerst behandelen met krijtverf of eerst een laag Amazona Colourwax aanbrengen voor een kleuraccent.

Het product Amazona kalkwas

Amazona kalkwas is een ambachtelijke was, samengesteld op basis van  natuurlijke grondstoffen. Voor een optimaal effect kunt u Amazona kalkwas het beste toepassen op hout met een open en wijde nerfstructuur zoals eiken en grenenhout.Ook op steiger- en teakhout zijn de resultaten goed.
Met een blik Amazona kalkwas kunt u ongeveer 6 m2 behandelen. Het resultaat levert een wit of gebleekt effect op aan het hout, zoals dat vroeger met traditionele technieken werd bereikt.

Werkwijze

U heeft nodig:

 • staalwol
 • Amazona kalkwas
 • Amazona kleurloze boenwas
 • Handschoenen
 • Een zachte doek  
 1. Verwijder alle vernis of verf die zich op een meubel of hout bevindt. (Beits of was kunt u wel als ondergrond gebruiken.) Gebruik de handschoenen om uw handen te beschermen tegen de was.
 2. Neem een rolletje staalwol en doop het in de witte kalkwas. Wees royaal met de was en wrijf het zowel met de nerf mee als met ronddraaiende bewegingen zodat alle inkervingen van het hout met de was gevuld worden. Neem een nieuw stukje staalwol wanneer het rolletje met kalkwas verzadigd is. Het hout ziet er nu erg wit uit.
 3. Laat het minstens 30 minuten intrekken. Hoe langer u het in laat trekken, hoe sterker de nerven te zien zijn in het eindresultaat.
 4. Neem nu een schoon rolletje staalwol. Neem een klein beetje van de kleurloze boenwas en wrijf het lichtjes over het hout. Dit verwijdert de overtollige kalkwas. U heeft hiervoor maar heel weinig boenwas nodig!
 5. Vervolgens wrijft u met een zachte doek het hout nogmaals op. Het resultaat is nu een witgewassen oppervlak met een diepte-effect en een zachte zijdeglans.
  Het hout kunt u regelmatig met de kleurloze boenwas behandelen om het een voortdurende bescherming te geven.
© 2010 - 2024 Amazona Krijtverf & Kalkwas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel