Vragen over Krijtverf

1. Wat is het specifieke van Amazona Krijtverf?

Het is een ultra matte verf,  die een natuurlijke en rustige sfeer geeft aan een ruimte. De Amazona verf is op minerale basis, andere krijtverven zijn op acrylbasis. Mineraal is altijd matter en de Amazona verf is volledig natuurlijk en ecologisch.

2. Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf?

Kalkverf geeft een gevlekt effect; krijtverf geeft een egaal effect. Kalkverf is kwestbaarder.

3. Is krijtverf hetzelfde als schoolbordverf?

Nee, krijtverf is een soort muurverf, maar dan matter. 

4. Hoe kan ik krijtverf een extra beschermlaag geven, bijvoorbeeld op de wand in de keuken of op een meubelstuk?

Gebruik de Amazona Ecofinish, een ultra matte vernis. deze breng je (dun!) aan met kwast of roller. Of werk het af met een transparante kwaliteitsboenwas. Voor een gepatineerd effect gebruik je kalkwas of Colourwax.

5. Is elke verf op waterbasis ecologisch?

Nee, in een standaard verf op waterbasis (acryl) zitten kunststoffen en oplosmiddelen. Deze zijn niet 100% biologisch afbreekbaar en restanten horen dus bij het chemisch afval. Een ecologisch product is 100% biologisch afbreekbaar. Dus ook verven met "natuurlijke pigmenten" zijn doorgaans niet ecologisch. Amazona krijtverf is 100% ecologisch.

6. Hoe breng ik krijtverf aan?

Heel gemakkelijk: met een roller of kwast, wat je zelf het prettigst vindt werken. Wij hebben er speciale duurzame kwasten voor in het assortiment, waar geen varkenshaar voor wordt gebruikt.

7. kan ik kleuren onderling mengen?

Ja, de Amazona krijtverf is onderling mengbaar.

8. Hoe lang kan ik de krijtverf bewaren?

De krijtverf is ongeveer een jaar goed houdbaar. Mogelijk dikt hij iets in, omdat er geen oplosmiddel inzit. Doe er dan gewoon een klein beetje water bij. Hij hoort yoghurt-achtig te zijn.

Let op: omdat er geen oplosmiddel inzit kan de verf gemakkelijk bevriezen in de schuur, dus altijd vorstvrij bewaren.

9. Ik heb een meubel dat ik wil schilderen met krijtverf maar er zit oude verf op. Hoe pak ik dat aan?

Als er oude boenwas of verf op zit dan licht opschuren en renigen met Amazona Ecoclean of st marcs. Geen ammoniak gebruiken. Geen grondverf aanbrengen, maar direct de krijtverf aanbrengen. Bij voorkeur een tweede laag aanbrengen. Voor een brocante effect neem je twee lagen in verschillende kleuren en schuurt hem dan licht door zodat de onderlaag krijtverf er iets doorheen komt. Je kunt ook over de krijtverf een kalkwas of Colourwax aanbrengen voor een fraai gepatineerd effect. Zie ook onze filmpjes op Youtube "Meubel verven"en "Meubel patineren. De link staat op de homepage.

10. Klopt het dat krijtverf blijft afgeven?

Nee, het is niet zoals de witkalk uit de jaren 50 die bleef afgeven en die je onmogelijk met een andere verf kon overschilderen. Als de verf droog is, geeft hij niet meer af. De krijtverf is overschilderbaar met iedere muurverf.

11. Klopt het dat je heel snel vingers en vlekken ziet op krijtverf?

Nee, dat is wel het geval op kalkverf, maar krijtverf is niet zo kwetsbaar en kun je gewoon met een vochtige doek schoonmaken. Eventuele serieuze vlekken of beschadigingen kun je heel gemakkelijk even bijtippen. Lekker praktisch dus.

12. Is het nodig om nieuw stucwerk met voorstrijkmiddel te behandelen voordat ik de krijtverf kan aanbrengen?

Het mag wel, maar het hoeft niet, liever niet zelfs.

13. Ik heb behang op de muur, moet dat er eerst af voor ik kan schilderen met krijtverf?

Dat is niet nodig, je kunt de krijtverf gewoon over het behang aanbrengen.

14. Ik heb Ecofinish gebruikt op een meubel en nu ontstaan er gelige of donkere vlekken, hoe komt dat?

Sommige houtsoorten gaan bloeden als er een watergedragen product op wordt toegepast. Vooral rode houtsoorten willen dit nog wel eens vertonen. Het komt echter lang niet altijd voor. De remedie is om er twee lagen Ecofinish overheen te zetten en dan nog eens twee lagen Krijtverf.


Vragen over kalkwas & colourwax

1. Mijn kast staat sinds jaren in de boenwas. Moet ik die was verwijderen voordat ik kalkwas of Colourwax aanbreng?

Nee, dat is niet nodig. Je brengt de kalkwas en Colourwax met staalwol aan en zo wrijf je de nerf open waardoor de witte of gekleurde was vanzelf in de nerf komt. Heel gemakkelijk dus.

2. Kan ik kalkwas aanbrengen op een meubel dat geverfd is?

Waarschijnlijk niet. Het kan wel over krijtverf, omdat deze verfsoort de houtnerf open laat, maar gewone zijdeglans, hoogglans of lak dekt de nerf af en dus krijg je de was er niet in gewreven. Afbijten of schuren dus.

3.Hoe breng je de was aan?

Je brengt de was aan met staalwol, omdat je zo de nerf open wrijft en de was er goed in kunt poetsen. Let op; schuursponsjes of staalborstel zijn dus niet geschikt! Fijne kwaliteit staalwol, zogenaamd 000, koop je bij de ijzerwarenzaak of bouwmarkt of in onze webshop.

4. Wat is het verschil tussen kalkwas en kalkpasta?

Kalkpasta blijft meer op het hout liggen en moet je afwerken met een lak. Kalkwas wrijf je in het hout waardoor een mooi doorleefd effect ontstaat, je behandelt het na met een kleurloze boenwas.

5. Wat is het verschil tussen kalkwas en kalkverf?

Kalkverf is met name geschikt voor muren, kalkwas niet. Kalkverf kan ook op meubels, maar is dan wel vrij kwetsbaar. Kalkverf geeft een dekkend effect, kalkwas geeft een transparant effect.

6. Wat is het verschil tussen kalkwas en krijtverf?

Ook krijtverf geeft een dekkend effect, je ziet dus niets meer van het hout, kalkwas geeft een transparant effect waardoor je de houtnerven blijft zien.

7. Kan ik met witte grondverf hetzelfde white-wash effect krijgen als met kalkwas?

Nee, soms verdunnen mensen witte grondverf en brengen dit met een doek op het hout aan, maar kalkwas is het originele product voor een traditioneel white-wash effect. Het geeft een mooi doorleefd karakter, wat je met grondverf nooit kunt bereiken.

8. Kan ik kalkwas op alle houtsoorten gebruiken?

Ja, zolang er maar geen lak of verf op zit. Houtsoorten met een wijde nerfstructuur geven het mooiste resultaat, zoals eiken, grenen en essen.

9. Kan ik het later overschilderen of verwijderen?

Als je wilt overschilderen, ontvet je het meubel met Amazona Ecoclean, St. Marcs of Universol. Wil je de was verwijderen dan kun je dit door met staalwol en kleurloze was de gekleurde was er uit te poetsen.

10. Hoeveel heb je nodig voor een grote kast?

Met een blikje van 250 ml. Kun je 6- 8 m2 doen, dat zijn meestal twee grote meubels.

© 2010 - 2024 Amazona Krijtverf & Kalkwas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel