1. Wat is het specifieke van Amazona Krijtverf?

Het is een ultra matte verf,  die een natuurlijke en rustige sfeer geeft aan een ruimte. De Amazona verf is op minerale basis, andere krijtverven zijn op acrylbasis. Mineraal is altijd matter en de Amazona verf is volledig natuurlijk en ecologisch.

2. Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf?

Kalkverf geeft een gevlekt effect; krijtverf geeft een egaal effect. Kalkverf is kwestbaarder.

3. Is krijtverf hetzelfde als schoolbordverf?

Nee, krijtverf is een soort muurverf, maar dan matter. 

4. Hoe kan ik krijtverf een extra beschermlaag geven, bijvoorbeeld op de wand in de keuken of op een meubelstuk?

Gebruik de Amazona Ecofinish, een ultra matte vernis. deze breng je (dun!) aan met kwast of roller. Of werk het af met een transparante kwaliteitsboenwas. Voor een gepatineerd effect gebruik je kalkwas of Colourwax.

5. Is elke verf op waterbasis ecologisch?

Nee, in een standaard verf op waterbasis (acryl) zitten kunststoffen en oplosmiddelen. Deze zijn niet 100% biologisch afbreekbaar en restanten horen dus bij het chemisch afval. Een ecologisch product is 100% biologisch afbreekbaar. Dus ook verven met "natuurlijke pigmenten" zijn doorgaans niet ecologisch. Amazona krijtverf is 100% ecologisch.

6. Hoe breng ik krijtverf aan?

Heel gemakkelijk: met een roller of kwast, wat je zelf het prettigst vindt werken. Wij hebben er speciale duurzame kwasten voor in het assortiment, waar geen varkenshaar voor wordt gebruikt.

7. kan ik kleuren onderling mengen?

Ja, de Amazona krijtverf is onderling mengbaar.

8. Hoe lang kan ik de krijtverf bewaren?

De krijtverf is ongeveer een jaar goed houdbaar. Mogelijk dikt hij iets in, omdat er geen oplosmiddel inzit. Doe er dan gewoon een klein beetje water bij. Hij hoort yoghurt-achtig te zijn.

Let op: omdat er geen oplosmiddel inzit kan de verf gemakkelijk bevriezen in de schuur, dus altijd vorstvrij bewaren.

9. Ik heb een meubel dat ik wil schilderen met krijtverf maar er zit oude verf op. Hoe pak ik dat aan?

Als er oude boenwas of verf op zit dan licht opschuren en renigen met Amazona Ecoclean of st marcs. Geen ammoniak gebruiken. Geen grondverf aanbrengen, maar direct de krijtverf aanbrengen. Bij voorkeur een tweede laag aanbrengen. Voor een brocante effect neem je twee lagen in verschillende kleuren en schuurt hem dan licht door zodat de onderlaag krijtverf er iets doorheen komt. Je kunt ook over de krijtverf een kalkwas of Colourwax aanbrengen voor een fraai gepatineerd effect. Zie ook onze filmpjes op Youtube "Meubel verven"en "Meubel patineren. De link staat op de homepage.

10. Klopt het dat krijtverf blijft afgeven?

Nee, het is niet zoals de witkalk uit de jaren 50 die bleef afgeven en die je onmogelijk met een andere verf kon overschilderen. Als de verf droog is, geeft hij niet meer af. De krijtverf is overschilderbaar met iedere muurverf.

11. Klopt het dat je heel snel vingers en vlekken ziet op krijtverf?

Nee, dat is wel het geval op kalkverf, maar krijtverf is niet zo kwetsbaar en kun je gewoon met een vochtige doek schoonmaken. Eventuele serieuze vlekken of beschadigingen kun je heel gemakkelijk even bijtippen. Lekker praktisch dus.

12. Is het nodig om nieuw stucwerk met voorstrijkmiddel te behandelen voordat ik de krijtverf kan aanbrengen?

Het mag wel, maar het hoeft niet, liever niet zelfs.

13. Ik heb behang op de muur, moet dat er eerst af voor ik kan schilderen met krijtverf?

Dat is niet nodig, je kunt de krijtverf gewoon over het behang aanbrengen.

14. Ik heb Ecofinish gebruikt op een meubel en nu ontstaan er gelige of donkere vlekken, hoe komt dat?

Sommige houtsoorten gaan bloeden als er een watergedragen product op wordt toegepast. Vooral rode houtsoorten willen dit nog wel eens vertonen. Het komt echter lang niet altijd voor. De remedie is om er twee lagen Ecofinish overheen te zetten en dan nog eens twee lagen Krijtverf.

© 2010 - 2021 Amazona Krijtverf & Kalkwas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel