Duiker, de architect en zijn kleuren

Sanatorium Zonnestraal is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen, gebouwd in beton met ragfijne stalen raamspanningen en veel glas. De kozijnen werden in een specifieke kleur blauw geverfd. Ook wel Duiker-Blauw genoemd. Als je het gebouw in zijn omgeving beschouwt, dan zie je al snel dat het blauw tegen een wolkeloze hemel wegvloeit, prachtig opgaat in de lucht. Bij somber weer springt het blauw er juist uit en karakteriseert het gebouw.

Als eerbetoon aan de architect van dit bijzondere Rijksmonument neemt Amazona een speciaal Duiker-kleurenpalet op in de collectie. Deze bestaat uit acht kleuren hoogwaardige 100% ecologische krijtverf. 

Het ‘geheim’ van Amazona is de minerale basis in combinatie met de natuurlijke pigmenten. De matte minerale verf is geschikt voor binnenmuren en meubels en geeft een stijlvolle, rustige uitstraling. Het is super dekkend, vrij van giftige stoffen, anti-allergisch, ademend en nat afwasbaar. Alle kleuren zijn verkrijgbaar in 0.75 ltr. en 4 ltr.

De basis van het ontwerp van Duiker is de voorloper van de Healing Environment filosofie. Deze filosofie gaat ervan uit dat de kleuren en materialen van invloed zijn op je gevoel van welbehagen. Duiker paste dit toe in evenwichtig materiaalgebruik, de functionaliteit, de heldere compositie in wit en blauw, en de verbinding tussen binnen en buiten. Healing Environment vormt ook het uitgangspunt van de verflijn van Amazona.

Het voormalige sanatorium Zonnestraal, ontworpen door Jan Duiker (1890 -1935) i.s.m. Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga, wordt internationaal beschouwd als één van de topstukken van de architectuur van de 20e eeuw, een pionierswerk uit de periode van het ‘Nieuwe Bouwen’. Het complex is voorgedragen aan UNESCO voor opname in de Wereld-erfgoedlijst.

Wil je de architectuur, historie en natuur van Landgoed Zonnestraal nader ontdekken, ga dan naar www.landgoedzonnestraal.nl

© 2010 - 2024 Amazona Krijtverf & Kalkwas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel